utorak, 9. listopada 2012.

Njegovo veličanstvo AJVAR



          

Ispratismo zadnje goste, nije bilo loše  obzirom da već počinje oktobar. Bilo je lijepo , mirno , opušteno, ali ne može trajati zauvijek. Vraćamo se svakodnevnici. Zima na pomolu pa da izvršimo pripreme. Kao i uvijek, u oktobru, prvo na tapetu njegovo veličanstvo ajvar, a ovo je priča o njegovoj pripremi. 


 Njegovo veličanstvo Ajvar, DAN prvi

  
Na velikoj pijaci i nije neka ponuda, da li je i ova godina zbog velikih suša podbacila ili neka druga sila...
 


Izabrasmo velike, lijepe, mesnate; roge, crvene, babure ili ko zna kako ih sve već zovu. Ama one prave za ajvar, a tek patlidžani i oni će nam trebati. A Ajvar, odakle li dolazi? Ime mu je nastalo od turske riječi hajvar što znači "usoljena ikra". Iako je nastao u Makedoniji može se smatrati specijalitetom cijelog Balkana jer ga svi podjednako dobro spremaju. U pitanju su samo varijante, sa patlidžanom, ili paradajzom onda postaje pinđur, a ako mu se dodaju i ljute papričice dobijemo ljutenicu.
Pa da ne gubimo vrijeme, jer posla ima dosta.

Oprali smo paprike i ostavili da se malo posuše pa nož u ruke , idemo na čišćenje
Slika priča sama za sebe:

   

                                                   
A sada peckanje, vatra jaka , ali pažljivo , ne smije biti prepečeno, a još gore je kada je nepečeno.
   
          

Kada smo ih dobro ispeckali sa svih strana tako da su uvenule, odmah ih vruće stavljamo u najlon vrećicu kako bi se pod parom košuljica odvojila od paprike i tako nam omogućila lako guljenje.

       

Kod mene uslovi idealni, imam i specijano mjesto gdje ćemo ih ostaviti da se upare. Iako mislite da to ide lako, vjerujte nije. Količina koja nam je potrebna za pripremu ove ukusne delicije su  dvije kutije od banana paprika , moja omiljena mjera, ko još da se nosi sa kilogramima i gramima, kao i jedna gajbica patlidžana.  Dobro, dobro, nema ljutnje odmah, oko 20-25 kilograma paprika i 5-7 kg patlidžana. Zatim će nam trebati jedan litar ulja, a za poboljšanje ukusa, nekoliko ljutih paprika i dvije velike kašike senfa.Vrijeme koje ćemo odvojiti za obradu ovih sočnih plodova je zaista veliko, preveliko. Zato kada se odlučite za pripremu gledajte da to bude vikend.



Patlidžane smo ispekli u rerni na 250 stepeni, oko pola sata i sada pristupamo najtežem i najdosadnijem poslu u pripremi ajvara, a to je guljenje


                          

 Zaista je potrebno mnogo strpljenja. Moj savjet je da u ovom poslu uvijek angažujete i nekoliko dobrih prijatelja koji vam neće zamjeriti u šta ste ih uvalili, a mogli su bolje  iskoristiti  svoje dragocijeno vrijeme. Patlidžane i paprike sada stavljamo u vreće od krompira, opet  moje omiljeno, narodno ime za mrežaste vrećice za povrće. I dok se oni polagano cijede svi na zasluženi odmor, nekoliko sati ili još bolje, cijelu noć.


Njegovo veličanstvo Ajvar, DAN drugi


Osvanuo nov sunčan dan, a nas  čeka završnica u borbi sa crvenim  prostranstvom. Krećemo u okršaj,  pobjednik se još uvijek ne zna. Važno je učestvovati , a ne pobijediti, tješimo se, tražeći snagu za finiš.
Konačno nešto lakše, mljevenje. Iako bi električni mlin za meso bio praktičniji, ja volim onaj starinski. Polako ćemo samljeti ocjeđene paprike i patlidžane tako da će svi sokovi ostati, a tek miris. I evo je,  smjesa počinje dobijati obrise tog čudesnog namaza. Pogledajte samo tu krv crvenu boju, pravi boj...

Kada smo sve samljeli, paprike i patlidžane, smjesu odjednom saspemo u veliku plitku šerpu u kojoj smo prethodno ugrijali jedan litar ulja. I avantura prženje može početi:


Ajvar pržimo na umjerenoj vatri , povremeno promiješamo i strogo vodimo računa da ne izgori. Nakon pola sata dodamo dvije supene kašike krupne morske soli i dobro promiješamo. Koliko će se ajvar pržiti zavisi od toga koliko su se paprike ocijedile. Sa manje vode manje se prži, ali ne manje od 45 minuta. Povremeno po jednu kašiku smjese odvojimo na tanjir i pratimo kako se ponaša. Ako se razlijeva još je dugo do završetka, a ako se brzo steže znači da je gotov. Pola sata prije završetka postupka dodamo još dvije kašike soli, zatim dvije kašike senfa i ljute paprike po želji.


Kada je ajvar gotov provjerimo i tako što narctamo srce pa ukoliko naše srce dugo ostaje, tu smo, ajvar je spreman za zimski san. Ostaje još samo da ga dobro ušuškamo. Oprane i osušene tegle dezinficirali smo u rerni desetak minuta na 100 stepeni. Vrući ajvar sipamo u vruće tegle, zalijemo vrućim uljem i zatvorimo ugrijanim original poklopcem. Tegle grupišemo, dobro zamotamo i ostavimo cijelu noć da se postepeno ohlade.

Konačno, kraj, utakmica je završena. I  kao na kraju svake olimpijske igre, slijedi proglašenje pobjednika:
A pobjednik je naravno, 

Njegovo veličanstvo A J V A R 


A prije zasluženog počinka  nagradimo se  sa naših ruku djelom, 

Prijatno! 

 

 


 
                                                                                                       









Nema komentara:

Objavi komentar